Wat is mijn huis waard? De geheimen van een goede schatting

Huis gratis laten schatten

De eerste en meteen belangrijkste stap wanneer u een huis, appartement of grond wilt verkopen? De schatting!

Het is een uitdagende evenwichtsoefening. Zet u uw huis te duur op de markt, dan is het vlug “verbrand”. Dat betekent dat de kandidaat-kopers al snel ‘neen’ zeggen tegen een mogelijke aankoop, waardoor het moeilijker wordt om een geschikte koper te vinden en u alsnog moet dalen in prijs.

Is de gevraagde prijs daarentegen te laag, dan verliest u geld. Ook hier bent u natuurlijk niet bij gebaat.

Wij geven u onze geheimen voor een correcte schatting.

Waarom is een professionele schatting belangrijk?

Het gaat om wat de koper wilt geven

 

Wie heeft het nog niet gehoord: een makelaar of vastgoedverkoper schat een woning zo hoog dat de eigenaar onmiddellijk de verkoopopdracht wil toevertrouwen aan de bemiddelaar in kwestie.

Een schatting die op deze manier gebeurt, zal er enkel toe leiden dat u in prijs zal moeten dalen. En wacht u te lang, dan zal het huis snel “verbrand” zijn.

Het is immers niet de bemiddelaar die uw woning zal kopen. De enige prijs die telt, is deze die de koper bereid is ervoor te geven. Daarom zal een goede vastgoedmakelaar altijd gaan voor een juiste en eerlijke prijs.

Te hoog, te laag of met te veel emotie

 

Een professionele inschatting is dus heel belangrijk in een goede waardebepaling. Wekelijks zien we dat mensen zelf proberen te verkopen. En ooit zien we dat dit goed loopt, maar vaker zien we dat de woning ofwel te goedkoop wordt verkocht omdat de verkoper niet over de nodige onderhandelingsvaardigheden beschikt, of de prijs te hoog wordt ingeschat omdat de verkoper té emotioneel betrokken is bij de woning.

Hoe bepaalt een makelaar de juiste prijs van uw huis?

Als vastgoedmakelaar houden wij rekening van verschillende criteria om de waarde van een huis te bepalen.

  • De markt

    De vastgoedmarkt verandert voortdurend. En wij volgen die natuurlijk op de voet. Zo weten wij op welke prijs gelijkaardig panden in de regio, de gemeente en zelfs de straat recent zijn verkocht. Ook hier houden wij rekening mee om de prijs van uw huis te bepalen.

  • De ervaring

Geen woning is hetzelfde. Zelfs twee identieke huizen naast elkaar kunnen zich niet even goed verkopen. De inrichting, de ligging, de oriëntatie van de tuin kunnen een meer- of een minderwaarde betekenen en hebben sowieso invloed op de prijs die de kopers bereid zijn om ervoor te geven. Uit ervaring weten wij waar de kopers op zoek zijn en ook waar zij op afknappen. Wij kunnen u zelfs ook advies geven om, met heel kleine aanpassingen, de waarde van uw huis te verhogen.

  • De techniek

Als vastgoedmakelaar beschikken wij over de nodige applicaties en tools die een verkoopprijs op basis van concrete informatie zoals de oppervlakte, de ligging, de leeftijd, de EPC…kan berekenen.

En jarenlange expertise

Geen van de hierboven criteria zijn op zich genoeg om een sluitende schatting te maken.
Het gebeurt dat onze tool op basis van objectief meetbare informatie een prijs bepaalt maar dat wij, op basis van onze ervaring, aanvoelen dat de pand bvb meer potentieel heeft door zijn uitzonderlijke charme.

mét lokale kennis

Door onze lokale kennis van de markt weten wij wanneer door externe omstandigheden (bvb projecten) de huizen van die buurt in prijs aan het stijgen zijn. Hierdoor kunnen we makkelijk inschatten dat uw huis vermoedelijk meer kan opbrengen dan de standaardschatting.

Daarom gooien we al onze kennis en techniek in de weegschaal. Er is geen magische kant-en-klaar recept. Dat maakt de waardebepaling van een huis een taak voor professionelen.

Is een gratis en vrijblijvende schatting iets voor mij?

Ja, als u zeker wil zijn dat u uw huis aan de juiste prijs op de markt zet en alle kansen wil hebben om dit snel en goed te verkopen!

Bij Savemak Vastgoed beloven wij geen luchtkastelen. Wij plakken een correcte en realistische waarde op uw eigendom. Een waarde die gebaseerd is op een gedegen marktkennis en een uitgebreide praktijkervaring van mensen die dagdagelijks op het terrein staan.

Geniet dus van gratis, professioneel advies, zonder enige verplichting.